szombat, szeptember 23, 2023
caronline.hu

Mikor elkerülhetetlen a turbócsere?

2019-11-25 Szerviz

Arra, hogy mikor elkerülhetetlen a turbócsere, röviden és hosszan is lehet felelni. Röviden: akkor, amikor a turbófeltöltő már nem javítható, hiszen ekkor az autó is üzemképtelen csere nélkül. A hosszabb válasz viszont lényegesen több lesz, mint egy rövid mondat, és alább olvasható!

A turbófeltöltők nagy többségében siklócsapágy található, tehát a tengely a kenőanyagon forog. Ez a szerkezet érzékeny az olaj minőségére és nyomására, vagyis ha nincs olajnyomás, akkor a kenés hiányában fémes érintkezés lép fel a tengely és a ház között, ami azonnali kopást, a tengely kilazulását, majd a turbó tönkremenetelét vonja maga után. Mivel a turbó nagyon magas fordulatszámon pörög, ez a folyamat akár néhány másodperc alatt is végbemehet, és még szerencsés esetnek mondható az, ha csak a tengely szorul meg, mert rosszabb esetben a turbina lapátjai szilánkokra törnek, amit a hengerekbe kerülhet, és az nem csupán egy turbócserét, de komplett motorgenerált is jelent.

Éppen ezért fontos figyelni a megfelelő olajra, az olajcsere időintervallumának betartására és a levegő-, valamint az olajszűrők cseréjére, mert ezekkel meghosszabbítható a turbó élettartama. Idővel persze így is fel kell majd újítani, de ez még mindig olcsóbb lesz, mint a turbócsere. Ha viszont mégis cserélni kell, akkor hadd adjunk egy tanácsot: a bontott turbókkal csak óvatosan, mert ezek állapota hidegen nem mérhető fel teljes biztonsággal, beépítve pedig könnyen lehet, hogy néhány nap múltán ugyanott tart majd, ahol a régi turbófeltöltő.

Cégünk, a Turbo Technik Kft. sokéves tapasztalattal vállalja a turbó cseréjét, illetve javítását, amennyiben az még megoldható. Weboldalunkon, a www.turbotechnik.hu címen többet is megtudhat a turbófeltöltőket érintő problémákról, és megtekintheti referenciáinkat is. Ha a fentebb leírt problémák egyikét tapasztalja, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén: a 06-70-218-7978-as telefonszámon, vagy a turbotechnik46@gmail.com e-mail címen!

Like this Article? Share it!